دودی کردن، دوددهی یا دودانیدن، فرایندی است که به منظور پختن، طعم دهی و مزه دار کردن و نگهداری طولانی مدت مواد غذایی صورت میگیرد. در این فرایند، ماده غذایی را در معرض دود (معمولاً دود ناشی از سوختن چوب) قرار میدهند. در دودی کردن داغ، ماده غذایی را به مدت چند ساعت در معرض دود قرار میدهند تا ماده غذایی خام، همچون گوشت یا ماهی ضمن این فرایند کاملاً بپزد. در دودی کردن سرد، به منظور نگهداری طولانی مدت و یا مزه دار کردن، ماده غذایی را به مدت طولانی، گاهی تا چندین روز در معرض دود قرار میدهند.
گوشت و ماهی رایجترین غذاهای دودی هستند، و نیز پنیرها، و ترهبار، و همچنین با استفاده افزودنیهایی در مواد تشکیل دهنده تا نوشیدنیهایی مانند ویسکی، آبجو دودی، و چای لپسنگ (چای سیاه چینی) نیز دودی است.
در اروپا، برای دود دادن، چوب درخت و درختچهٔ توسکا چوب سنتی بوده، اما بلوط و راش هم در حال حاضر استفاده میشود، (راش به میزان کمتر). در آمریکای شمالی، درخت گردوی آمریکایی، کهور، بلوط، گردو پیکان، توسکا، افرا، و درختان میوه جنگلی، مانندسیب، گیلاس و آلو، معمولاً برای دود دهی استفاده میشود. علاوه بر چوب، سوختهای دیگر نیز میتوانند به کار گرفته شوند؛ گاهی هم علاوه بر افزودنیهای طعم دهنده. دود دهی چای چینی که با استفاده از مخلوطی از برنج خام، شکر و چای، گرم میشود که در یک تابه یا ووک برای ایجاد دود حرارت داده میشود.
برخی از تولیدکنندگان ژامبون و بیکن آمریکای شمالی محصولات خود را بر روی چوبذرت در حال سوختن دود میدهند. زغالسنگ نارس یا تورب را میسوزانند تا خشک شود و از آن برای دود دادن مالتجُواستفاده میشود که برای ساختن ویسکی و برخی از آبجوها به مصرف میرسد. در نیوزیلند، از خاک ارهٔ منوکای بومی (درخت چای) یا لپتسپرمم اسکپاریوم معمولاً برای «دوددهی داغ» و تولید ماهی دودی استفاده میشود. در ایسلند، کود خشک گوسفند را برای «دود دهی سرد» ماهی، گوشت بره، گوشت گوسفند، و نهنگ به کار میبرند.
از دیدگاه تاریخی، روستاها در جهان غرب دارای یک ساختمان کوچک (اتاقک) بودهاند که دودخانه نامیده میشد، که میتوانستند گوشت را در آن دود داده و ذخیره کنند. این بنا به طور کلی به خوبی از ساختمانهای دیگر روستا جدا بود، یکی به دلیل خطر آتشسوزی و نیز به خاطر انتشار دود.
دوددهیِ مواد غذایی آنها را به مواد سرطانزای هیدروکربن آروماتیک چندحلقهای آلوده میسازد.
گاهی به سوختی که از آن برای دودی کردن مواد غذایی استفاده میکنند، مواد معطر اضافه مینمایند. برای مثال، در کشور چین برای دودی کردن با چای، از مخلوط برنج خام، شکر و چای استفاده میشود. این مواد را در زیر تابه قرار داده و سپس گوشت یا سایر مواد غذایی را داخل تابه میریزند و مواد غذایی را به آرامی دودی میکنند. در عین حال که مواد غذایی دودی میشوند، عطر و رایحه مخلوط برنج و چای را به خود میگیرند.
در میان محصولات دودی، فرآوردههای گوشتی سوسیس و کالباس به دلیل مصرف بیرویه در میان اقشار جامعه بیش از همه سلامت مصرفکنندگان را تهدید میکنند
در اروپا، برای دودی کردن گوشت و ماهی به طریق سنتی از چوب درخت قان استفاده میشود، اما امروزه اغلب چوب درخت بلوط را برای دودی کردن مواد غذایی به کار میبرند.
در آمریکای شمالی به جز چوب قان و بلوط، از چوب گردو هم استفاده میکنند. البته گاهی چوب درختهای میوه مثل درخت گیلاس یا آلو هم برای دودی کردن به کار میرود.
در قدیم، در مزارع کشورهای غربی ساختمان خاصی به نام خانه دود وجود داشت. در این بخش، انواع گوشت را دودی نموده و سپس این گوشتها را ذخیره میکردند.
امروزه در روشهای جدید و صنعتی از دود مایع که از تقطیر، تصفیه و تغلیظ دود معمولی به دست میآید، استفاده میشود که عوارض آن کمتر است.
مضرات محصولات دودی
فرایند دودی کردن باعث جلوگیری از رشد باکتریها و کند شدن روند تجزیه چربیها در محصول میشود، ولی از طرف دیگر، تاکنون بیش از صدها ترکیب سمی در دود شناسایی شده است که برای سلامتی انسان مضر میباشند و در برخی موارد سرطانزایی آنها نیز به اثبات رسیده است.
برخی از مواد موجود در دود، مشابه ترکیبات سمی موجود در دود سیگار هستند. این ترکیبات میتوانند با تحریک دستگاه گوارش، بر سلامت انسان اثر جدی بگذارند و احتمال بروز برخی از انواع سرطانها از قبیل سرطان معده و روده بزرگ را افزایش دهند. جالب است بدانید خطر استفاده 50 گرم سوسیس دودی معادل مصرف یک پاکت سیگار یا 4 روز تنفس هوای آلوده شهری است.
دودی کردن در شرایط کنترل نشده، باعث ایجاد ترکیبات هیدروکربنی حلقوی نظیر «آنتراسن» میشود که این ترکیبات سمی و سرطانزا هستند و به محصول دودی شده راه مییابند. این مشکل در محصولاتی که به صورت سنتی و خارج از نظارت بهداشتی تولید میشوند به وفور مشاهده میشود.
علاوه بر این، مونواکسیدکربن حاصل از سوخت چوب با هموگلوبین و میوگلوبین خون موجود در محصول ترکیب میشود و رنگ خاص محصولات دودی را ایجاد میکند. مونواکسیدکربن باعث کاهش میزان میکروبهای هوازی در محصول نهایی میشود و اکسیداسیون چربیها را کندتر میکند. از طرف دیگر، مونواکسیدکربن با تحریک میکروبهای سازنده هیستامین، مقدار هیستامین را در محصول بالا میبرد و میتواند باعث بروز واکنشهای حساسیتی یا آلرژیک در مصرفکننده شود.
فرآیند دودی کردن باعث ایجاد ترکیبات پراکسیدی در سطح مواد گوشتی میشود که این ترکیبات نیز به نوبه خود بر خطر سرطانزایی محصول میافزایند. همچنین دودی کردن گوشت و ماهی، امکان فعالیت باکتری «لیستریا مونوسیتوژنز» را در محصول افزایش میدهد. این باکتری یکی از عوامل ایجاد مسمومیتهای غذایی است که میتواند علائم شدیدی در نوزادان، سالمندان و دیگر افراد آسیبپذیر ایجاد کند.
در هنگام دودی کردن محصولاتی نظیر ماهی، گوشت، سوسیس و کالباس از مقادیر زیادی نمک استفاده میشود، بنابراین مصرف این محصولات در افراد مبتلا به پرفشاری خون توصیه نمیشود.
علاوه بر خطرات ذکر شده در بسیاری از موارد، مواد اولیه گوشتی که برای دودی کردن مورد استفاده قرار میگیرند حاوی آلودگیهای اولیه و ترکیبات حاصل از فساد مواد غذایی هستند. با توجه به اینکه در فرآیند دودی کردن، طعم ماده غذایی تغییر مییابد، تشخیص فساد اولیه ماده غذایی مشکل میشود و این ویژگی زمینه سودجویی و تقلبهای مواد غذایی را فراهم میکند.
در میان محصولات دودی، فرآوردههای گوشتی سوسیس و کالباس به دلیل مصرف بیرویه در میان اقشار جامعه بیش از همه سلامت مصرفکنندگان را تهدید میکنند. آنچه مسلم است چنین فرآوردههایی در مقایسه با سوسیس و کالباس معمولی از مقدار بیشتری مواد نیتراتی (که احتمال تبدیل آن در بدن به نیتروزآمین زیاد است) تشکیل شدهاند. مصرف چنین فرآوردههایی باعث افزایش خطر سرطان معده و روده بزرگ میشود.
در کشورهای اروپای شرقی و ایسلند که مصرف چنین محصولاتی فراوان است، سرطان معده شیوع بالایی دارد. تحقیقات نشان دادهاند خطر ابتلا به انواع بیماریها از طریق مصرف محصولات دودی در مقایسه با خطر بیماریهای ناشی از مصرف بیش از حد چربی اشباع شده به یک اندازه است.
تولید دود به روش های زیر است:
1- ژنراتور مولد دود به روش سنتی
2- ژنراتور مولد دود به روش اصطکاکی
3- ژنراتور مولددود مرطوب
4- ژنراتورمولددود بابستر مایع.
در نوع دیگری از طبقه بندی دود دادن به دو دسته داغ و سرد تقسیم شده
1 روش سرد در قطعه های بزرگ، فرآورده های -تخمیری از نوع سوسیس و سوسیس پخته و به طورکلی برای مواد پخته، خام و خشک استفاده شده. درجه حرارت بین 22 تا 26 درجه بوده و نباید از 21 درجه سانتیگراد بیشتر شود. رطوبت نسبی معمولا 12 02 %بوده.
2 روش داغ در درجه حرارت 22 تا 36 درجه شروع و در دمای 62 تا 66 یا 06 تا 12 درجه سانتیگرادبه پایان می رسد در این روش دود دادن مستلزم بخاردادن و پختن است در نتیجه کارایی دود افزایش می یابد و در مقایسه با روش سرد زمان عمل آوری کوتاه می شود. و در کالباس های حرارت دیده و قطور به کارمی رود.
آثار مطلوب دود: ایجاد مطلوبیت در طعم ظاهر، قدرت نگهداری بالا از طریق آثار آنتی اکسیدانی و باکتریو استاتیکی
آثار زیان بخش دود: 1 آلودگی محصول با ترکیبات سمی موجود در دود بویژه 3 و 4 بنزو پیرین. 2 تجزیه اسیدهای آمینه ضروری در پروتئین ها و ویتامین ها
توصیهها
1- اگر از مصرف گوشتهای دودی یا نمک سود لذت میبرید، فقط گاهی و به مقدار کم از آنها استفاده کنید. از آنجایی که این محصولات به تدریج اثرات نامناسبی بر بدن میگذارند، تا حد امکان از مصرف زیاد آنها در یک زمان یا به صورت طولانی مدت خودداری کنید.
2- در هنگام دودی کردن محصولاتی نظیر ماهی، گوشت، سوسیس و کالباس از مقادیر زیادی نمک استفاده میشود، بنابراین مصرف این محصولات در افراد مبتلا به پرفشاری خون توصیه نمیشود.
3- افراد مبتلا به سر دردهای میگرنی نیز باید از خوردن مواد گوشتی دودی اجتناب کنند، زیرا این مواد غذایی حاوی تیرامین هستند و باعث تشدید این نوع سردردها میشوند.