شیرکاکائو از شیر تازه گاو، کاکائو و شکر و افزودنیهای مجاز غذایی تولید میشود. شير کاکائو از شيرهاي Flavored ميباشد که داراي طعمها و مزههاي هستند. طرز تهيه شير کاکائو بدين صورت است که شير را بعد از تاييد صلاحيت و دريافت صاف کرده و در شرايط مناسب در تانک دو جداره ذخيره ميکنند.
به منظور توليد شيرکاکائو ابتدا شير را تا 40 درجه سانتيگراد گرم میکنند و سپس خامهگيري کرده و چربي آن را استاندارد ميکنند (5/. درصد چربي).
بعد از آن مواد اوليه را که شامل پودر کاکائو، شکر و استابيلايزر (کارگينان يا مانيتول مخصوص شيرکاکائو) و مقداری نمک است وزن و سپس به وسیله بلندر به تانک میکسر اضافه ميکنند سپس این مخلوط به تانک حاوی شیر افزوده میشود.
بعد از کنترل آزمايشگاه و رساندن دماي مخلوط شير به 55 درجه سانتيگراد هموژنيزاسيون انجام ميشود تا بافت آن يکنواخت شود و بعد به مدت نيم ساعت در دماي 70 درجه سانتيگراد پاستوريزاسيون انجام ميشود و سريعا دما به 4 درجه سانتيگراد رسانده ميشود و بعد از بستهبندي در شرايط کاملا بهداشتي به سردخانه 4 درجه سانتي گراد برده ميشود.
لازم به ذکر است اگر شير مورد استفاده پرچرب باشد، سفيده کف ميکند و اگر کم چرب باشد، رنگ مناسبتر ميباشد.
شیر و لبنیات از دیر باز به عنوان غذایی مهم شناخته شده بودند. لبنیات به عنوان یکی از 5 گروه مهم غذایی آمده که مصرف روزانه 2 تا 3 واحد از آن توصیه شده است. امروزه اهمیت مصرف کافی شیر به خوبی ثابت شده و در هرم غذایی، راهنمایی برای حفظ سلامت تغذیه میباشد.
شیرکاکائو شیری است که به آن شکلات یا کاکائو و شیرین کننده اضافه شده است. شیر کاکائو به صورت نوشیدنی گرم هم مورد استفاده قرار میگیرد. شیر کاکائو در سراسر دنیا استفاده میشود. مصرف آن مخصوصاً در کشور انگلستان در فصلهای سرد بسیار رایج است.
تنوع لبنیات به منظور تامین ذائقه، مصرف آن در حال افزایش است. امروزه تنوعی از شیرهای طعمدار مثل شیر توتفرنگی، شیر عسل، شیر قهوه، شیر خرما و … در دسترس هستند، اما شیرکاکائو هنوز مطلوبترین شیر است.
شیر کاکائو علاوه بر پروتئین، یک منبع از ویتامین A، ویتامین D، کلسیم، فسفر، پتاسیم، ید و ویتامینهای B نیز میباشد. شیرکاکائو حاوی کربوهیدرات و مقداری کمی چربی رژیمی است.
کاکائوی غنی از فلاوونوئید، موجب بهبود عملکرد اندوتلیال میشود و خطر بیماریهایی نظیر قلبی – عروقی، قند خون، فشار خون را کاهش میدهد.
کاکائو احتمالا از طریق فعال سازی اکسید نیتریک، اثرات آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی ایجاد میکند که موجب کاهش فشار خون و بهبود عملکرد عروق و پلاکتها میشود و بدین وسیله خطر بیماریهای قلبی- عروقی را کاهش میدهد. کاهش خطر بیماریهای قلبی- عروقی، ممکن است از طریق ممانعت از تجمع پلاکتها و اکسیداسیون LDL نیز اعمال شود.
مصرف لبنیات حاوی شکلات با شادی و لذت مرتبط است. شکلات در متابولیسم سروتونین، دوپامین و اندورفین که در ایجاد شادی و آرامش تاثیر گذار است، مشارکت میکند. استفاده از کاکائو به عنوان آرامبخش و ضد افسردگی میباشد و در گذشته به عنوان دارو کاربرد داشته است.