بستهبندی مناسب برای انواع روغنها
از آنجائیکه عوامل مختلفی بر پایداری روغنهای خوراکی تأثیرگذار است، باید در انتخاب نوع ماده بستهبندی برای روغنها بسیار توجه کرد. به عنوان مثال روغن به وسیله نور در حضور اکسیژن موجود در ظرف بستهبندی به مرور زمان در معرض فاسد شدن قرار میگیرد.
درست است بستهبندی بطریهای پلاستیکی و شیشهای رنگی از روغن در مقال نور محافظت میکند ولی در بیشتر مواقع مصرف کننده ترجیح میدهد شفافیت روغن را ببیند، پس باید توجه داشت که روغن در بستهبندی شفاف عرضه شود و باید ظروف بستهبندی پلاستیکی استحکام کافی داشته باشند تا روغن را نسبت به عبور اکسیژن و آب مقاوم نگه دارند.
تحقیقات علمی نشان میدهد که مدت نگهداری روغن در قوطیهای فلزی و سپس در ظروف شیشهای زرد کهربایی بیشتر از بطریهای پلاستیکی و ظروف شیشهای شفاف میباشد.
ظروف مناسب برای انواع روغنها
روغن سويا
روغن سويا نسبت به روغن آفتابگردان از مقاومت کمتری برخوردار است اين مسئله مربوط به اسيدلينولنيک موجود در روغن سويا میباشد. بنابراين بايستی سعی گردد از ظروف مناسب جهت بستهبندی استفاده شود. Shelf – life روغن سويا در بطریهای پلاستيکی در غياب نور، در دمای C 230، 360 روز و در دمای C 350، 135 روز میباشد اما زمان ماندگاری روغن سويا که در حضور نور قرار میگيرد، در دمای C 230 به کمتر از 60 روز میرسد.
روغن پالم
برای نگهداری روغن پالم بهترین گزینه ظروف فلزی لاک دار میباشد.
روغن آفتاب گردان
روغن آفتاب گردان در بسته بندیهایی از جنس PET پایداری بیشتری دارد و بعد از آن پایداری خوبی در بسته بندیهای فلزی دارد. ظروف PET زرد رنگ از روغن در مقابل نور محافظت میکنند ولی با توجه به اینکه مصرف کننده تمایل به دیدن شفافیت روغن را دارد میتوان از ظروف PET شفاف به دور از نور استفاده کرد.
روغن زیتون
بسته بندیهای بزرگ برای روغن زیتون به صورت شبکههای استیل میباشد که این نوع بسته بندی فلزی برای فرآوردههای فلهای کاربرد دارد. بسته بندیهای روغن زیتون با ظرفیت کمتر در بطریهای شیشهای و بطریهای پلاستیکی پلی وینیل کلراید انجام میگیرد.
چند نکته قابل توجه
- ظروف روغن مایع باید غیرشفاف بوده و روغن موجود در آن به راحتی دیده نشود.
چرا بسیاری از روغنها در ظروف شفاف توزیع میشود؟
ظروف شفافی (پلی اتیلن و PET ) که روغن مایع در آن ریخته میشود به سیستم کریستالیزاسیون مجهز است و با شکست نور در خارج از ظرف ، مانع از ورود نور آفتاب به درون ظرف شده و هیچ خطری برای سلامتی انسان ندارد. -
ظروف روغن مایع هرچه كوچكتر باشد بهتر است زیرا اكسیژن موجود در قسمت خالی قوطی كمتر بوده و از فاسد شدن در امان میماند.
- ظروف PET امواج ماورای بنفش اشعهی آفتاب را جذب میکنند و مانع از انجام اکسیداسیون میشوند . اما در هر حال متاسفانه برخی از صاحبان سوپرمارکتها برای زیبایی ویترین خود روغنها را در مقابل نور مستقیم آفتاب میگذارند و این مسئله به راحتی تاریخ مصرف روغن داخل ظروف پلاستیکی را کاهش میدهد.