تفاوت کره با مارگارین
كره گیاهی از جامد كردن روغنهای مایع با روش خاص و افزودن عطر و طعم كره بدست میآید كه به زبان انگلیسی، اصطلاحا به آن مارگارین گویند. این محصول در حقیقت امولسیونی از آب یا شیر در مخلوطی از روغنها و چربیهای گیاهی بوده و در تهیه بسیاری از غذاها نقش دارد و فاقد كلسترول، ویتامینها و املاح موجود در كره حیوانی است.
از نظر ارزش تغذیهای مارگارین به دو عامل مقدار چربی و نوع چربی (اشباعیت – ترانس) بستگی دارد و باید گفت مارگارین، اسیدهای چرب غیراشباع بیشتری در مقایسه با كره دارد و بیشتر مستعد ذوبشدن در دمای اتاق است.
کره حیوانی، محصولی لبنی است كه از شیر یا خامه تهیه میشود و از چربی و پروتئین شیر و آب تشكیل میگردد و در فرآوری آن از شیر تازه گاو که 82 درصد آن چربی، 16 درصد آب و 2 درصد املاح شیر استفاده میشود.
هرچند كره بیشتر از شیر گاو بدست میآید ولی شیر سایر پستانداران مانند گوسفند و بز نیز قابلیت تولید كره را دارا هستند.
كره در حقیقت یك امولسیون آب در چربی است كه در آن پروتئینهای شیر نقش امولسیفایر را ایفا مینمایند. كره حیوانی در دمای یخچال جامد و در دمای اتاق ذوب و نرم میشود، این محصول دارای اسیدهای چرب اشباع و كلسترول بالایی است.
کره حیوانی دارای میزان زیادی از ویتامینهای محلول در چربی مانند A و D است که در پخت و پز مانند محصولات نان، سسها ، سرخكردن و صبحانه مورد استفاده قرار میگیرد.
کارشناس تغذیه دفتر بهبود تغذیه جامعه گفت:امروزه كره گیاهی یا مارگارین به دلیل اینكه دارای چربیهای چند غیراشباعی بوده و فاقد كلسترول است جایگزین مناسبی برای كره حیوانی شناخته شدهاست.
كره گیاهی برای پخت و پز معمولی و در حرارت كم، بسیار مناسب خواهدبود اما به دلیل پایینبودن مقاومت، استفاده در حرارتهای بالا مانند سرخ کردن توصیه نمیشود.
برای پیبردن به تفاوت كره و مارگارین باید توجه داشت كه هردو امولسیونی از 16 درصد آب و 82 تا 85 درصد چربی هستند با این تفاوت كه چربی كره از نوع چربی حیوانی موجود در شیر و چربی مارگارین از روغن های نباتی جامد شده است، در نتیجه میزان اسیدهای چرب اشباع مارگارین از كره كمتر است ضمن اینكه امروزه انواع مختلفی از مارگارین با درصدهای مختلف چربی تهیه میشود و انواع مارگارین كمچرب (با حدود 20 درصد چربی) هم تولید میشود.
مقدار انرژی كره و مارگارینهای متداول (80% درصد چربی) مشابه هستند.
کره نباتی فاقد مواد مغذی مهم نظیر امگا 3 و امگا 6 است که برای سلامتی مغز و قلب ضروری است. علاوه بر این، مارگارین فقط مقادیر کمی A،D،E دارد.
برای كودكان، نوجوانان و افراد سالم مصرف كره حیوانی در حد متعادل توصیه میشود و افرادی كه در معرض ابتلا به بیماریهای مزمن به ویژه قلبی و عروقی هستند مصرف كره گیاهی به مقدار بسیار کم توصیه میشود زیرا کره گیاهی حاوی اسیدهای چرب ترانس است و همچنین توصیه میشود از مارگارینهای نرم و سبک استفاده نمایند تا چربیهای اشباع کمتری را دریافت نمایند.