تحقیقات جدید نشان میدهد که میوه گل رز دارای مزایای بسیاری برای سلامتی است. از جمله مهمترین فواید چای میوهی رز میتوان به کاهش التهاب، کاهش خطر بیماریهای قلبی، مبارزه با سرطان، و سمزدایی از بدن اشاره کرد. این نوشیدنی برای تقویت سیستم ایمنی، حفاظت از پوست، تسکین دردهای مزمن، و بهبود سیستم گوارش نیز مفید است.
بعد از گردهافشانی، گل رز شروع به رشد میکند و معمولاً بهصورت میوهای پیازی شکل و قرمز رنگ در میآید. اندازهی آن از اندازهی گوجه گیلاسی تا اندازهی هلو میتواند متغیر باشد. میوه گل رز در زیر گلبرگهای آن قرار دارد و وقتی گلبرگها ریخت میوه به حداکثر رشد خود میرسد.
خواص غذایی میوه رز
فواید بیشمار میوهی رز ناشی از وجود ویتامین سی، فلاوانوئید، کاروتنوئید، پلیفنول، کاتچین و دیگر مواد شیمی گیاهی در میوه و عصارهی گیاه رز است. مقدار مواد مغذی موجود در هر گونه از این گیاه فرق میکند، اما ویتامینها و ترکیبها و آنتیاکسیدانهای موجود در همهی گونههای آن یکسان است.
موارد مصرف و اثرگذاری چای میوه گل رز
کسانی که سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است، مشکلات پوستی دارند، دچار دردهای مزمن، سوءهاضمه، مسمومیت شدید، آرتروز، نقرس، التهاب، کلسترول شدید و فشار خون هستند و اگر در معرض خطر بیماریهای قلبی یا سرطان قرار دارند، میتوانند از چای میوه گل رز استفاده کنند.
پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی
تحقیقات نشان میدهد که لیوکوآنتوسیانینها و ترکیبات پلیفنولیک در چای میوهی رز خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد. علاوه برآن این چای سرشار از لیکوپن نیز هست. لیکوپن با کاهش وقوع بیماریهای قلبی و عروقی ارتباط مستقیم دارد.
پیشگیری از سرطان
دانشمندان دریافتهاند که عصارهی میوه گل رز باعث کاهش رشد و حرکت سلولهای سهتایی سرطان سینه خصوصا در زنان جوان میشود. آنها فهمیدند که عصارهی میوه گل رز دارای فلاوونید و پلیفنول است که هر دو قابلیت این را دارند که از رشد و حرکت سلولهای سرطانی پیشگیری کنند. با استفاده از میوه این گیاه میتوان از رشد سرطان پستان تا 50 درصد جلوگیری کرد، زیرا میوهی این گیاه در بالابردن سیستم ایمنی بدن نقش بسیار مهمی ایفا میکند.
کاهش التهاب
جدیدترین تحقیقات سال 2013 که بر روی میوه گل رز انجام شده بود نشان داد که تاثیرات شگرفی روی بیماریهای مفاصل زانو دارد. کسانیکه این کار را انجام دادند نتایج موثری از آن دریافت کردند که، کاملترین تحقیقات انجام شده دراین مورد را با هم میخوانیم:
در مطالعهای که در دانشگاه شفیلد صورت گرفته و نتایج آن در کنگره اروپایی روماتیسم در سال 2013 در مادرید ارائه شده است مشخص شده که پودر میوه گل رز میتواند موجب کاهش درد مفصل زانو شده و همچنین حرکات زانو را هم بهتر میکند و احتمالا میتواند از آسیب به غضروف مفصل زانو پیشگیری کند.
مطالعه دیگری که در بیمارستان هورسنز در دانمارک انجام شده نشان میدهد که مقادیر بالای پودر گل رز میتواند به کاهش التهاب در مفصل زانو کمک کند.
تاکنون بیش از 30 مطالعه علمی درباره تاثیر ضد التهابی میوه گل رز صورت گرفته و نشان میدهد که میتوان از آن در کاهش درد و افزایش دامنه حرکتی در مفاصل ملتهب استفاده کرد.
سمزدایی از بدن
میوه گل رز میتواند به عنوان یک ادرارآور خفیف استفاده شود با این وجود بدن میتواند از شر سمها خلاص شود و چربیها و نمکهای اضافی را دفع کند. اگر درگیر یبوست هستید یا سوختوساز بدنتان پایین است یا سیستم ایمنی بدنتان ضعیف شده، بهتر است از آن استفاده کنید چون میزان ویتامین A آن بالاست و میتواند به افزایش سیستم ایمنی بدن کمک کند و به عنوان مادهای ملیّن به کاهش یبوست بینجامد.
حفاظت از پوست
به گفته محققان، دانه گل رز به میزان بالایی دارای مواد مغذی و مقدار زیادی ویتامین است. همچنین شواهد نشان داده که روغن آن دارای خواص بسیار خوب برای پوست است و به صورت هیدراته روی پوست باقی میماند و ضدالتهاب و تورم پوست است. روغن گل رز (هیپ دانه) به طور طبیعی حاوی میزان بالایی از لینولینک و اسیدهای چرب اولئیک است و میتوان برای پوستهای سالم نیز از آن استفاده کرد. چرا که در بالابردن رطوبت پوست، از بینبردن آکنه و التیام ظاهری جای جوش نیز به کار میرود.