در دنیای امروز کمتر کسی یافت میشود که در مورد مضررات قند و شکر چیزی نخوانده و یا نشنیده باشد. عدهای نیز با تصور اینکه ممصرف قند به هر شکلی مضر است از مصرف مواد قندی اجتناب میکنند اما باید بدانیم حذف قند از رژیم غذایی میتواند باعث بروز مشکلات جدی شود.
تمام قندها از دو جز تشکیل شدهاند که شامل فروکتوز و گلوکز میشوند و این مساله برای هر چیزی از کیک شکلاتی تا یک موز صادق است. به بیان دیگر، ساختار مولکولی تمام قندها یکسان است. بدن انسان قندها را با ارسال آن از طریق جریان خون به لوزالمعده پردازش می کند و سپس انسولین – هورمونی که به عنوان تنظیم کننده قند بدن انسان عمل می کند – ترشح میکند. از این زمان به بعد، قند یا به انرژی تبدیل میشود و یا به عنوان چربی در عضلات، کبد یا سلولهای چربی ذخیره میشود. مصرف بیش از اندازه قند موجب میشود تا بدن انسولین بیشتری ترشح کند و با گذشت زمان این شرایط میتواند به شکل گیری مقاومت به انسولین منجر شود. این به معنای آن است که بدن دیگر قادر نیست به صورت کارآمد قندها را به انرژی قابل استفاده تبدیل کند. مقاومت به انسولین می تواند به بیماری دیابت و مشکلات سلامت دیگر منجر شود.
به رغم یکسان بودن ساختار قند چه در یک شیرینی و چه در یک توت فرنگی، روشی که بدن ما قندهای میوه را پردازش میکند با روش پردازش قندهای پالایش شده متفاوت است.
اول، میوهها جدا از قند حاوی مواد مغذی فراوانی هستند. آنها سرشار از ویتامینها، آنتی اکسیدانها و آب هستند که بدن برای عملکرد سالم به آنها نیاز دارد. در مقابل، محصولات حاوی قندهای پالایش شده به طور معمول حاوی چربیهای اشباع نیز هستند که هیچ سود اضافی ارائه نمیکند.
دوم، میوهها حاوی فیبر هستند. وجود فیبر به بدن اجازه می دهد تا قندها به روشی کارآمدتر شکسته شوند. فیبر روند گوارش گلوکز را کند میکند و از این رو، بدن مدت زمان بیشتری برای استفاده از قند به عنوان سوخت به جای ذخیره آن در قالب چربی در اختیار دارد و همچنین، موجب افزایش ناگهانی ترشح انسولین نیز نمیشود که میتواند به سرعت نیز افت کرده و سطوح پایین قند را رقم بزند. این شرایط از هوسهای غذایی معمول برای خوراکیهای شیرین نیز پیشگیری میکند.
سوم، میوه حاوی قند کمتری نسبت به یک برش کیک است. اگر ۱۰۰ گرم توت فرنگی را با ۱۰۰ گرم کیک مقایسه کنید، بدون تردید، کیک پیروز رقابت بیشترین میزان قند خواهد بود.
مردم نوشیدن آب پرتقال یا آبمیوههای دیگر را مد نظر قرار میدهند زیرا فرض میکنند آنها به اندازه میوه کامل سالم و مفید هستند. اما مشکل این است که آبمیوه منبع غلیظتری از فروکتوز بدون دیگر مواد مغذی یک میوه کامل محسوب میشود. محتوای فیبر میوه که به گوارش کارآمدتر قندها کمک میکند و در پوست و پالپ میوه کامل یافت میشود، دیگر در آبمیوه وجود ندارد. این به معنای آن است که قند با سرعت بیشتری توسط کبد جذب میشود و تقریبا شرایطی مشابه با مصرف قند پالایش شده شکل میگیرد، که به افزایش ناگهانی انسولین منجر شده و بیشتر آن به صورت چربی در سلول ها ذخیره میشود.
در شرایطی که قند به واسطه افزایش استفاده از محصولات حاوی قند پالایش شده از شهرتی بد برخوردار شده است، اما نتایج یک مطالعه نشان داد که مصرف روزانه میوه میتواند خطر ابتلا به دیابت و همچنین بیماری قلبی را در زنان کاهش دهد. قند بخشی ضروری از رژیم غذایی محسوب میشود زیرا انرژی مورد نیاز سلولهای بدن انسان را تامین میکند تا عملکردی درست را ارائه کنند. از این رو، مصرف قندهای طبیعی مانند فروکتوز موجود در میوه ( یا حتی لاکتوز که در شیر یافت میشود) میتواند مقدار سالم از قند مورد نیاز شما را تامین کند. مصرف قند به همراه فیبر موجود در میوه به گوارش درست آن کمک کرده و امکان کارکرد موثر بدن را فراهم میکند.